Actueel

Nakama Gym, Europees Kampioen kickboksen rijker

Maiky Mulder werd twee weken geleden Europees kampioen kickboksen. Terwijl hij pas twee jaar bezig is in de sport.

Nakama Gym staat voor saamhorigheid, respect en loyaliteit. Eigenaar John Kuipers heeft zijn roots in het judo, maar raakte meer en meer geïnteresseerd in de Oosterse vechttechniek. "Vooral de strakke etiquette sprak mij aan. Dat heb ik vertaald naar kickboksen. In de gym heersen strakke regels. Ik ben er van overtuigd dat dit mijn pupillen en leden verder brengt in het leven. Het is ook nodig om kickboksen weer een beter aanzien te geven. Wij richten ons op drie pijlers; sport voor mensen met een beperking, recreanten en wedstrijdsporters."

Na de titel wil Mulder ooit prof worden

Het Wilhelmus klonk in Groningen. De kampioensgordel van de IRO - klasse tot 67 kilogram - hing om de heupen van Maiky Mulder. Een emotioneel moment voor de 23- jarige kickbokser uit Nunspeet. Maar ook voor zijn aanwezige vader, vrienden en het begeleidingsteam. Wat een gevecht was het geweest. Mulder was de uitdager van de Portugees Armono Monteira. De vier ronden werden er vijf, omdat de partij na de reguliere speeltijd nog in evenwicht was. "Die Portugees begon iets beter. De eerste twee ronden moest ik erg wennen maar ik groeide wel in de wedstrijd. Na de vierde ronde voelde ik dat mijn conditie beter was. Dat kwam uit want na de vijfde ronde was er geen enkele twijfel meer." Wie had dat kunnen bedenken.

Mulder hing in zijn jeugd de voetbalschoenen in de wilgen toen hij er geen plezier meer aan beleefde. "Mijn vrienden stopten er stuk voor stuk mee. Ik ben wat gaan fitnessen. Dat was in het begin wel leuk, maar het werd saai. Ik keek al wel kickboksen op internet. Na wat googlen kwam ik bij Nakama Gym terecht in Harderwijk. Ik mocht mee doen met de zaktraining. Ik vond het geweldig en mocht na een maand of wat meedoen met het sparren. Man tegen man trainen."

Trainer John Kuipers weet nog hoe zijn pupil binnenkwam. "Gespierd, geen greintje vet en zeer gemotiveerd. Hij pakte de vereiste etiquette van onze school ook snel op, zoals hij alles snel oppakt." Het man tegen man gevecht was even wennen voor de Nunspeter, net als zijn eerste wedstrijd. "Ik moest tegen een andere nieuwkomer. We stonden allebei stijf van de zenuwen en door de adrenaline vergaten we allebei wat we geleerd hadden. Het zag er niet uit, maar ik won wel."

Vanuit de nieuwelingen stroomde de Nunspeter al snel door naar de amateurklasse. Kuipers: "Nakama Gym groeide ook door. We kregen met Robin Edelman een specifieke kracht- en conditietrainer. Maiky ging zo goed dat we het aandurfden om ons in te schrijven voor een gevecht met de Europees kampioen. Dat duurt nog wel even maar vanaf het moment dat we wisten dat het ging gebeuren hebben we een plan getrokken." Edelman geeft de moeilijkheid aan. "Maiky moest een ongelooflijke conditie krijgen en veel kracht. Maar omdat hij op de rand van zijn gewichtsklasse zit, mochten er geen kilo's aankomen. We hebben een schema opgesteld. Tien weken lang, twee keer per dag trainen. Het talent van Maiky werd toen echt zichtbaar; hij kan oneindig belast worden. Hij gaat in de ochtendtraining helemaal kapot om in de avond gewoon weer volle bak te kunnen gaan." Mulder kijkt met plezier terug op die intensieve periode. "Die aanpak van John en Robin heeft er voor gezorgd dat ik in de vijfde ronde oppermachtig was."

Het smaakt naar meer. "We zijn afgelopen zaterdag naar de Arena geweest. Daar heb ik Rico Verhoeven zien vechten. Daar droom ik wel een beetje van. Nu ga ik eerst verder in de semi- profklasse. We zetten stapje voor stapje met een doel voor ogen: prof worden."

Over Nakama Gym

Nakama Gym staat voor saamhorigheid, respect en loyaliteit. Eigenaar en hoofdtrainer John Kuipers heeft zijn roots in het judo liggen maar raakte meer en meer geïnteresseerd in de Oosterse vechttechniek. "Vooral de strakke etiketten spraken mij aan. Dat heb ik vertaald naar kickboksen. Hier in de gym heersen strakke regels. Ik ben er van overtuigd dat dit mijn pupillen en leden verder brengt in het leven. Het is ook nodig om kickboksen weer een beter aanzien te geven. Gelukkig hebben we met Rico Verhoeven een waardig ambassadeur voor de sport. Wij richten ons op drie pijlers; sport voor mensen met een beperking, recreanten en wedstrijdsporters."


Nico van Leeuwen

Eerder verschenen

Wat andere zeggen

 • Goede opbouw, goed gedoceerd. Duidelijke instructies.

  - Roy en Mike de Groot

 • Altijd goed om lekker te trainen bij Nakama, goede training, leuke groep met respect voor elkaar en een fanatieke sensei. OSU

  - Bart Smalbrugge

 • Nakama zorgt ervoor dat ik na de training met een goed gevoel naar huis ga.

  - Wesley

 • Nakama betekent voor mij, het ontstressen/ontspannen en het leren doelen te stellen. Durf stappen te nemen!!! Osu!

  - Marius

 • Top sfeer met goede begeleiding waar Respect hoog in het vaandel staat.

  - Remco

 • Nakama is voor mij de plek om alle stress van het dagelijkse leven van me af te gooien!

  - Martijn

 • Geweldige training. Zo blijf ik goed in vorm en een mooie groep die je daarbij helpt.

  - Frank

 • Lekker trainen in een leuke omgeving!

  - Quinten

 • Door Nakama blijf ik fit, kan ik mijn hoofd legen, en het is natuurlijk erg leuk om te trainen!

  - Jurgen

 • Ik vind het leuk om bij Nakama te trainen omdat we echt als een team samen werken! OSU

  - Anoniem

Nakama Gym en derde partijen gebruiken cookies om jouw internetgedrag op onze site te volgen. Als je verdergaat, ga je hiermee akkoord. Lees meer >